June 26, 2020, 11:11 a.m.Олександр Китайгора

Чим більше ми допомагаємо іншим, тим більше допомагаємо собі.

Чому ми допомагаємо іншим? Якщо відповісти дуже коротко: ми допомагаємо, щоб відчувати себе щасливішими. Допомагати нужденним для психічно здорової людини цілком природно. Гонитва за задоволеннями приносить радість дуже недовго, згодом ми починаємо шукати інші сенси, і виникає потреба бути причетним до чогось більшого.

Чому ми допомагаємо іншим?

Нейроекономісти з Цюрихського університету Філіп Тоблер і Ернст Фер провели цікаве дослідження. Учасникам експерименту надавали фіксовану суму грошей на тиждень протягом місяця. Одну половину піддослідних просили витрачати гроші на інших, а другу половину піддослідних просили витрачати гроші на себе. Результати дослідження показали, що ті, хто витрачав гроші на інших, були щасливіші за тих, хто витрачав їх на себе. Прояви щедрості викликали в учасників експерименту теплі почуття, що підтвердило МРТ сканування їх мозку.


У нашому повсякденному житті ми не замислюємося над цим і не можемо оцінити зв'язок витрат на інших і власним щастям. Навіть якщо нам приходить в голову подібна думка, ми відсуваємо її на потім, поспішаємо тут і зараз закрити свою миттєву гедоністичну потребу.

А може, варто спробувати? Спробувати один раз, щоб ощасливити одномоментно одразу двох: себе і того, хто потребує допомоги.

Поділитися: