March 3, 2021, 12:10 p.m.Олександр Китайгора

Перша п'ятірка місяця

Що березень місяць нам дарує? Розквіт природи, свято тюльпанів та День народження Монофонду в онлайн.

3-го березня 2020 року за адресою monofond.org оселився новий сервіс, що відкрив змогу для українців стати благодійниками, не виходячи із дому, маючи у руках просто мобільний телефон, планшет чи комп'ютер. З нагоди свята ми вирішили заснувати нову щомісячну рубрику питання-відповідь "П'ятірка місяця", в якій ми розкажемо більше про себе та свою діяльність.

День народження ГРИВНЯВДЕНЬ

1. Чому саме онлайн благодійність?

- Це одне із найчастіших питань на початку нашої діяльності. Чому ми відмовилися від готівки та зупинилися лише на онлайн пожертвах? Бо ми знайшли ряд давно відомих переваг:

  • Швидкість: здійснити переказ можна миттєво та в будь-який зручний час.
  • Простота: для проведення платіжної операції потрібно мінімум часу і зусиль.
  • Гнучкість: завдяки безготівковим переказам можуть обслуговуватися «ланцюжки» угод, ми можемо виступати проміжною ланкою, легко автоматизувати та реалізувати ІТ рішення.
  • Прозорість: завдяки наявності банківських документів: можна відстежити кожну транзакцію та легко перевірити проведення переказів між рахунками, можна постійно контролювати витрати та надходження.
  • Зменшення витрат, пов'язаних з перевезенням готівки, її обліком і зберіганням, неможливість шахрайства з фальшивими грошима та необмежений термін зберігання грошових коштів на рахунках банку.

2. Перший фонд, що приєднався до проекту #ГривняВдень?

- Насправді, враховуючи те, що ми акумулюємо фонди, які можуть вважатися прозорими, ми вивчили багато фондів до старту проекту. Ми отримували відмови від деяких з них. Бо ми - молодий фонд, про нас ніхто не чув, багатьом було незрозуміло, що саме ми робимо та чому ми це робимо. Багато фондів не розуміли і не розуміють досі, чому ми не беремо комісію та де наша монетизація. Так, саме так, благодійні фонди запитують про монетизацію. Були й такі фонди, які хотіли йти з нами, але на етапі підписання договору робили крок назад і не наважилися оформити наші відносини офіційно :)

Ми не можемо виділити перший фонд, адже в день виходу у світ на нашому фонді вже було 4 партнерів, які вирішили підтримати молодий проект. Серед них Благодійний Фонд "ТИ – АНГЕЛ", ХОБФ "Соціальна служба допомоги", БФ "Зорі надії". І вкотре хочемо подякувати їм за віру та підтримку нашого проекту.


3. Яким був найбільший одноразовий благодійний внесок?

- Чесно кажучи, ми ніколи не робили акцент на можливості одноразового внеску, адже основною ціллю є невеликі, але регулярні пожертви. Тому багато користувачів навіть не усвідомлюють про таку можливість і ми працюємо над цим. Наразі, найбільша одноразова пожертва - 300 грн.


4. Чи підтримували якусь із акцій у боротьбі із COVID-19?

- Так. До речі, про це можна говорити окремо, бо ми стартували проект за декілька днів, до початку карантину та розпалу пандемії COVID-19. І це, звичайно, позначилося на нашій діяльності, на готовності інших фондів до співпраці та готовності людей робити пожертви у такі незвичні та важкі часи. Але це інша історія :)

Ми підтримали проект Благодійного фонду "Пацієнти України". З деталями цього проекту можна ознайомитися тут та тут.


5. Як вважаєте, якої функції не вистачає сайту наразі?

- Ми знаємо, що сервіс поки що не ідеальний, але ми працюємо над покращенням інтерфейсу та новими функціями. Скоро зможемо вас ознайомити з ними. А поки що можемо запропонувати і вам поділитися своїми ідеями. Надіслати їх можна на пошту [email protected], або у приватні повідомленя Facebook та Instagram.

Поділитися: